Τα συμπεράσματα στη Σαντορίνη, η «ελληνική» Βάσας και το παράδειγμα του ΑΟ Θήρας

Screenshot_7

Screenshot_7

Ένα πολύ ωραίο κείμενο με τις εντυπώσεις του απο την ομάδα βόλει της Σαντορίνης, τον Α.Ο. Θήρας, έγραψε για τη αθλητική σελίδα sdna.gr ο δημοσιογράφος Γιάννης Καλλιτσάρης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας για την κάλυψη των Νομικείων αποκομίζοντας για τον Α.Ο. Θήρας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στο κείμενό του ο αθλητικός συντάκτης αναφέρει τα εξής :

“Τα Νομίκεια ολοκληρώθηκαν με τη Βάσας του Γιάννη Αθανασόπουλου να κατακτάει το τρόπαιο του τουρνουά. Ο ΑΟ Θήρας, παρόλα αυτά, εκτός από τις θετικές εντυπώσεις που άφησε στον αγωνιστικό χώρο γιόρτασε με αυτό τον τρόπο τα 10 χρόνια ιστορίας του μέσα σε ένα πολύ όμορφο κλίμα γεμάτο υγεία και αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι είδαμε τη Βάσας να παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο, πολύ καλά δουλεμένο και έτοιμο για μια εξίσου επιτυχημένη σεζόν όσο η προηγούμενη. Ο Γιάννης Αθανασόπουλος έχει φτιάξει μια ομάδα με αρχές και πειθαρχία που όχι μόνο έκανε ένα θεαματικό τρεμπλ πέρυσι αλλά δείχνει να εξελίσσεται συνεχώς και να στοχεύει στους ομίλους το CEV Champions League. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η Βάσας είναι μια ομάδα σίγουρα πιο έμπειρη και πιο ποιοτική από τις άλλες τρεις που συμμετείχαν στα Νομίκεια.

Όσον αφορά στην οικοδέσποινα ομάδα του ΑΟ Θήρας προέκυψαν τα πρώτα σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι αλλά ο κύκλος της δεκαετούς ζωής της ομάδας σχηματίζει μια μεγάλη εικόνα που εξηγεί τη διαδρομή της. Αρχικά, ο Βλάντιμιρ Βάσοβιτς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των αθλητριών του. Ο Σέρβος μαζί με το επιτελείο του έφτιαξαν μια ομάδα με νεαρές αθλήτριες, που ωστόσο έχουν δείξει σημαντικά πράγματα στη μέχρι τώρα καριέρα τους, και κυρίως τους δείχνει εμπιστοσύνη. Αυτό δίνει κίνητρο σε όλο το ρόστερ να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και με βάση αυτά που είδαμε μετά τα τρία δυνατά φιλικά του τουρνουά είναι όλες οι αθλήτριες «ετοιμοπόλεμες» και ικανές να έχουν ενεργό ρόλο.

 

Θετικά δείγματα έδωσαν οι τρεις κεντρικές, Κιουτσιούκη, Κωνσταντέλλου, Καλαποδά, πιο φορμαρισμένη από ποτέ η Ζιώγα η οποία κάλυψε επάξια τη θέση της απούσας λόγω Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μερκάδο ενώ προσαρμόστηκαν αμέσως η Μπελιά και η Τσοχατζή, με τη δεύτερη να βρίσκεται σε οικείο μέρος. Η Φάκη εξελίσσεται συνεχώς ενώ η Αδαμοπούλου έχει δυνατότητες και μοιάζει ακόμα πιο βελτιωμένη φέτος. Οι δύο ξένες ακραίες, Κέτσμαν και Λάνγκεγκερ, είναι καλές υποδοχείς και σε πολλές περιπτώσεις είχαν τη λύση στο επιθετικό κομμάτι. Δύο αθλήτριες, όμως, τράβηξαν λίγο περισσότερα τα βλέμματα. Από τη μία η Μπόζιτς η οποία στα 22 της όχι μόνο είναι βασική πασαδόρος της εθνικής Βοσνίας και πλέον και του ΑΟ Θήρας αλλά βγάζει δυναμισμό στο παιχνίδι και πέρα από το καλό της μοίρασμα έχει προσωπικότητα και αυτό είναι σημαντικό για μια πασαδόρο. Η άλλη ενδιαφέρουσα παρουσία ήταν η Μαρία Καραμπάση. Η 19χρονη λίμπερο, η νεαρότερη παίκτρια της ομάδας, πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής και εκτός του ότι κέρδισε άξια τον τίτλο της καλύτερης rookie της διοργάνωσης έδειξε να μην είναι καθόλου «ψαρωμένη» και να ανταπεξέρχεται στις συνθήκες του αγώνα σαν να έχει εμπειρία και ηρεμία χρόνων.

 

Η μεγάλη εικόνα του συλλόγου, όμως, είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο ΑΟ Θήρας ιδρύθηκε το 2012. Και αν η διαδρομή για την τότε Α1 και σημερινή Volley League ήρθε σχετικά εύκολα και γρήγορα, η διαδρομή για τη σταθερότητα και την καταξίωση ήρθε με κόπο και προσπάθεια.

 

Ο αντιπρόεδρος του ΑΟ Θήρας, Ανδρέας Πατηνιώτης, δήλωσε αποκλειστικά στο SDNA: «Η διοίκηση του ΑΟ Θήρας είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον αθλητισμό και ακόμα περισσότερο το βόλεϊ. Προσπαθούμε να φέρουμε αθλήτριες και προπονητές από το “πάνω ράφι” ώστε να αποτελέσουν πρότυπα για τα παιδιά των ακαδημιών μας που είναι και ο κινητήριος μοχλός μας. Το όνειρό μας, που ήταν να παίξουμε στην Α1 έχει επιτευχθεί. Από εκεί και πέρα επιδιώκουμε πάντα το κάτι παραπάνω και θα προσπαθούμε πάντα να πρωταγωνιστούμε στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε. Σαν διοίκηση προσπαθούμε να κάνουμε σίγουρα και σταθερά βήματα, μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Στόχος μας δεν είναι να κερδίσουμε κάτι και να ρίξουμε κάτι άλλο, θέλουμε να είμαστε πάντα σωστοί σε όλα και κάποια στιγμή θα έρθει και το βήμα παραπάνω. Το μεγαλύτερο όνειρό μας είναι να δούμε παιδιά της Σαντορίνης να πρωταγωνιστούν στη Volley League.»
Όσο κοινότυπο και αν μοιάζει το ότι η διοίκηση του ΑΟ Θήρας θέλει να λειτουργεί σαν οικογένεια τελικά είναι κάτι που έχει κάνει τη διαφορά. Τόσο οι αθλήτριες που αγωνίζονται στην ομάδα όσο και αυτές που πέρασαν παλιότερα έχουν να θυμούνται μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και απόλυτο επαγγελματισμό. Το γεγονός ότι η ομάδα είναι ένας καθαρά βολεϊκός σύλλογος έχει τα καλά του και τα κακά του. Μπορεί να μην έχει τη δυναμική ενός brand όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ούτε να μπορεί να προσελκύει κόσμο με την ίδια άνεση ωστόσο έχει χτίσει το δικό του κοινό στις Κυκλάδες, έχει βάλει το βόλεϊ για τα καλά στη ζωή της Σαντορίνης και λειτουργεί με συνέπεια και αποκλειστικότητα σε αυτό. Είτε μιλάμε για το στήσιμο του Κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ, το οποίο είναι μια… φωλιά, ένα όμορφο γήπεδο με όλα τα απαραίτητα για τις αθλήτριες καθώς και έναν πολύ ξεχωριστό χώρο court seat επισήμων που απουσιάζει από τα ελληνικά δεδομένα και θυμίζει κάτι από ευρωπαϊκό κλειστό είτε μιλάμε για τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την οργανωμένη προώθηση της ομάδας και την εικόνα της προς τα έξω είναι στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.

 

Μάλιστα, η παρουσία του Garri, της μασκότ της ομάδας που μπορεί να απουσίαζε για μια διετία αλλά επανεμφανίστηκε στα Νομίκεια είναι δείγματα της προσπάθειας της ομάδας για το κάτι παραπάνω, μικρές λεπτομέρειες που κάνουν το κοινό να αγαπήσει και να δεθεί με την ομάδα. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα νησί όπου δεν πρωταγωνιστεί σε κανένα άλλο άθλημα, η παρουσία της ομάδας βόλεϊ γυναικών μόνιμα στα ψηλά έχει κάνει τη Σαντορίνη να αγαπήσει τον ΑΟ Θήρας και να δεθεί μαζί του.

Το φετινό πρωτάθλημα της Volley League θα είναι ίσως πιο ανταγωνιστικό και από το περσυνό. Σίγουρα τα φαβορί θα είναι οι δύο περσυνές φιναλίστ, ωστόσο από την πρώτη χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία ο ΑΟ Θήρας έδειξε πως δεν πρέπει ποτέ να τον υποτιμάς. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και πίστη στο εσωτερικό της ομάδας αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μετριοφροσύνη και λίγα λόγια. Όλοι σκέφτονται ένα ένα τα βήματα που θα έρθουν και δε βιάζονται να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής και ίσως αυτό να είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Το ταξίδι της ομάδας έχει μόλις 10 χρόνια ιστορίας αλλά έχει μεγάλη συνέπεια, σταθερότητα και σχεδόν καθόλου υπερβολές. Σε ένα άθλημα που έχουν εμφανιστεί πολλές ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπώρησαν λόγω κακών επιλογών, υπερβολών και βιασύνης, ο ΑΟ Θήρας δείχνει το δρόμο για το πως μια ομάδα από την επαρχία μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να γίνει πρότυπο.”

www.sdna.gr/bolei/1012159_ta-symperasmata-sti-santorini-i-elliniki-basas-kai-paradeigma-toy-ao-thiras?fbclid=IwAR3Yd4MziJHWEm2VA0vf9EwRLK1Wt6BpKuTLa4g2TgRIwqsP6TQFMy7IXsY